Det sociale måltid

- mad og drikke i undervisnings- og fritiden.

"Sundhed er alles ansvar - en del af alles hverdag"

• Rammerne omkring et måltid
    • Rammerne omkring et måltid tilrettelægges af den voksne, som er til stede under måltidet.
    • Der arbejdes på, at der er en god stemning, når der spises.
    • Det tilstræbes at der er tid til at spise sin mad.
    • Det tilstræbes at der er ro, når der spises.
    • Det tilstræbes at der er opryddet i lokalet, og at alle vasker hænder inden man går i gang med måltidet.
    • Der skal være mulighed for at få koldt vand for alle hele dagen.
    • Al mad, som serveres på skolen, er så sund som muligt.
  • Morgenmad
    • Det forventes, at alle elever har spist morgenmad inden skoledagen starter.
    • På SFO serveres sund morgenmad, fx havregryn, mælk.
  • Mellemmåltider
    • Vær opmærksom på, at der ofte er behov for flere mellemmåltider til hele dagen.
    • Mellemmåltider skal være sunde, fx frugt, en rugbrødsmad, nødder.
    • Den voksne sørger for at støtte eleven i at spise sit mellemmåltid.
  • Spisepausen i undervisningstiden
    • Vi opfordrer til at madpakke og drikkevarer - inkl. indkøb i frikvarterer - er sunde både for de yngre og de ældre elever.
    • Den voksne sørger for at støtte eleven i at få spist sin madpakke og drukket mælk eller vand.
  • Samling på SFO
    • Der serveres et mindre mellemmåltid af SFO, fx et halvt æble.
    • Børnene er med til at forberede maden. Børnene inddrages i at komme med opskrifter på fx grovboller hjemmefra.
    • De voksne snakker med børnene om sund mad, og hvad det betyder for kroppen at spise og drikke sundt.
  • Undervisningstid

Man tilrettelægger og gennemfører projekter om mad - og måltider på forskellige måder afhængig af klassetrin og fag.

• SFO
    • Man inddrager børnene i tilberedning af mad.
    • Man lader børnene være medbestemmende i hvilken sund mad, der spises.
    • Der udveksles sunde velsmagende opskrifter.
    • Der arbejdes med mad værksteder.
  • Servering ved festlige/traditionsfyldte dage

Det skal være muligt at fejre og have traditioner på skolen.
    Vi vil bestræbe os på, at finde sunde ”alternativer” i hverdagen og ved særlige lejligheder.

• Vi opfordrer forældrene til ikke at uddele slik til fødselsdage på skolen. Man kunne i stedet uddele kage, frugt, nødder el. lign.
    • Vi opfordrer forældrene til kun at uddele ved eget barns fødselsdag.
    • Ved skolens traditioner (indsamling af karamelpapir, julebanko, skolens fødselsdag, pebernødderne til Lucia, fastelavn, sidste dag inden jul…..) bestræber vi os på, at der uddeles sund mad. Sund mad kunne være clementiner, rosiner, grovboller.
    • Når en klasse skal have en præmie bestræber vi os på at vælge andet end usund mad. Man kunne vælge en tur i biografen, en tur til Eksperimentariet, underholdning, en fodbold, sjippetove…