Gå til hovedindhold
You are at:

Det sociale måltid

- mad og drikke i undervisnings- og fritiden.

"Sundhed er alles ansvar - en del af alles hverdag"

  • Rammerne omkring et måltid
    • Rammerne omkring et måltid tilrettelægges af den voksne, som er til stede under måltidet.
    • Der arbejdes på, at der er en god stemning, når der spises.
    • Det tilstræbes, at der er tid til at spise sin mad.
    • Det tilstræbes, at der er ro, når der spises.
    • Det tilstræbes, at der er opryddet i lokalet, og at alle vasker hænder, inden man går i gang med måltidet.
    • Der skal være mulighed for at få koldt vand for alle hele dagen.
    • Al mad, som serveres på skolen, er så sundt som muligt.
  • Morgenmad
    • Det forventes, at alle elever har spist morgenmad inden skoledagen starter.
    • På SFO serveres sund morgenmad, eksempelvis havregryn/ frugt/ mælk.
  • Mellemmåltider
    • Vær opmærksom på, at der ofte er behov for flere mellemmåltider til hele dagen.
    • Mellemmåltider skal være sunde, som eksempelvis frugt/grøntsager/ rugbrødsmad/nødder.
    • Den voksne sørger for at støtte eleven i at spise sit mellemmåltid.
  • Spisepausen i undervisningstiden
    • Vi opfordrer til at madpakke og drikkevarer - inkl. indkøb i frikvarterer - er sunde både for de yngre og de ældre elever.
    • Den voksne sørger for at støtte eleven i at få spist sin madpakke og drukket mælk eller vand.
  • Samling på SFO
    • Der serveres et mindre mellemmåltid af SFO, eksempelvis frugt/grønt/brød
    • Børnene er med til at forberede maden. Børnene inddrages i at komme med opskrifter på fx grovboller hjemmefra.
    • De voksne snakker med børnene om sund mad, og hvad det betyder for kroppen at spise og drikke sundt.
  • Undervisningstid

    Man tilrettelægger og gennemfører projekter om mad - og måltider på forskellige måder afhængig af klassetrin og fag.

  • SFO
    • Man inddrager børnene i tilberedning af mad.
    • Man lader børnene være medbestemmende i hvilken sund mad, der spises.
    • Der udveksles sunde velsmagende opskrifter.
    • Der arbejdes med mad værksteder.